Все повече деца започват да употребяват психоактивни вещества, твърди терапевтът по

...
Все повече деца започват да употребяват психоактивни вещества, твърди терапевтът по
Коментари Харесай

Все повече деца у нас употребяват психоактивни вещества - Здраве

Все повече деца стартират да използват психоактивни субстанции, твърди терапевтът по зависимости Милена Петрова от Асоциация за „ Само през днешния ден “ в изявление за Българска телеграфна агенция.

По думите ѝ проблемът с елементарно наличните психоактивни субстанции, от които се възползват от ден на ден подрастващи, е много наболял, зачестили са случаите на деца, постъпили в болница поради използването на все по-нови, рискови за здравето вещества. 

" Тревата “ е налична с рискови примеси, а доста от децата я считат за потребна , споделя Петрова.

Според подрастващите няма никакъв проблем да се използва “трева ” и акцентират потребните ѝ свойства и нейната незлобивост спрямо алкохола, да вземем за пример. Проблемът е, че в това, което се продава в България, се поставят какви ли не други отпадъци за да се " зарибят " купувачите да вземат от ден на ден и повече, показва терапевтът по зависимости.

Децата си имат някакви заблуди, че марихуаната е чиста, което не е по този начин, споделя Милена Петрова и добавя, че идва и идващ миг, че човек, когато пристъпи някаква граница, желае да опита и още нещо – по-опасно.

По думите на терапевта главното, което провокира децата към използването на неразрешените субстанции, е любознанието. Другото е желанието да се впишат измежду останалите. „ Същото като при нас преди години с цигарите – който не пуши цигари, е малко смотан, по този начин в днешно време е с тревата “ , описа Милена Петрова.

Има няколко неща, които са съществени за попречване на склонността към зависимости – самооценката на детето, дали може да устои на натиска на средата, отношението му с родителите, способността да основава връзка с тях, това са много основни неща , споделя тя и акцентира значимостта на

По думите ѝ предварителната защита не е единствено да знаеш и информираш какъв брой нездравословни са другите субстанции, предварителната защита е в основаването на здравословни ползи у децата.

Добрата предварителна защита е да се погрижим да оформим деца със здравословни ползи, здравословни връзки с останалите, с една добра самокритика. Превенцията стартира от най-ранна възраст – първото и най-важно нещо е връзката на децата с родителите. Тя се основава с един добър баланс сред обич, самоуважение, автономия, граници. Ако детето е прекомерно притискано да прави някакви неща, в случай че не получава задоволително обич, като какво значи задоволително обич може да е тематика на напълно обособен семинар, това към този момент допуска една неприятна основа “, разяснява Милена Петрова.

Добрият надзор сред независимост и ограничавания, цялото това нещо, направено с обич, е главното в предварителната защита. Децата имат потребност от ЛУКС – Любов, Усещане за сигурност, Контрол и Свобода , обобщава терапевтът по зависимости Милена Петрова.

В България липсва настояща статистика за размерите на казуса със зависимостите, само че се допуска, че общо към 300 хиляди души са директно наранени от някаква форма на алкохолна или наркотична взаимозависимост. Няма данни за подвластните от хазарт, интернет, секс и от поведенчески зависимости.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР